Odborník odpovídá na dotazy

Naše diabetologická poradna je tu pro Vás. Nebojte se, napište nám. Na Váš dotaz se už těšíme.

Děkujeme za váš dotaz, během pár dní tady naleznete odpověď.


Filtrovat dotazy podle oblasti:

3. 2. 2021 Pavel Černohous

Dobrý den, mám sníženou funkci štítné žlázy a vpravo v dolní části laloku hypoechogení uzlík 4mm.
Chodím cvičit do posilovny a zajímá mě jestli můžu brát přípravky na cvičení kde je velké množství- kofeinu, l-citrulinu, beta alaninu, taurin,dmea, bcaa nebo ctreatinu.??

Odpověď ordinace

Dobrý den,

tyto přípravky by neměly ovlivňovat štítnou žlázu, je nutné dodržet minimální 30-ti minutový odstup od užití hormonů štítné žlázy a určitě o tom informujte i svého endokrinologa. 

S pozdravem 

MUDr. František Loos

2. 2. 2021 Marie

Dobrý den,paní doktorko.Potřebovala jsem se Vás zeptat na jednu věc.U praktického lékaře mi před 4 dny zjistili zvýšený cukr 6,5.Po dvou dnech jsem šla na OGGT jenomže jsem byla ve velkém stresu a odběr na lačno jsem měla 7.1.Následně po dvou hodinách byla hodnota 6.8.Doma si často měřím cukr,ale nikdy jsem neměla více jak 6.5,tak mě to dost překvapilo.Paní doktorka mi dala kartičku diabetika,ale já se s tím prostě nedokážu smířit a nejraději bych celý test opakovala.Můžete mi prosím poradit co mám dělat?

Odpověď ordinace

Dobrý den,

hodnoty jsou hraniční, nicméně v normě nejsou. Takže pokud to ještě není diabetes jedná se o tzv prediabetes, který je potřeba rovněž hlídat.

Pokud chcete mít jistotu, nechte si to zkontrolovat.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

1. 2. 2021 František Berka

Dobrý už víc jak mě trápí nadměrné pití vody časté močení zhorseny zrak,a ztráta tělesné váhy každý mi říká že jsou to příznaky cukrovky děkuji s pozdravem František Berka

Odpověď ordinace

Dobrý den,

příznaky, které popisujete opravdu mohou být projevy cukrovky. Nejlépe uděláte, když popíšete potíže Vašemu obvodnímu lékaři a necháte si udělat odběry, které ukáží příčinu vyšich potíží.

S pozdravem


MUDr. Dagmar Bartášková

28. 1. 2021 Stanislava Wojnarová

Dobrý den, jsem diabetiků I.typu již skoro 34let, jsem dobře kompenzovaná a během posledních4 let se mi podařilo porodit 2 zdravé děti.Bohužel od sledování před prvním otěhotněním jsem začala přibývat na váze, aktuálně mám cca 15 kg nadváhu, se kterou neúspěšně bojuji. Diabetologa měnit bych nechtěla, lze se k vám objednat na dietologii a poradenství ohledně výživy s inzulinem?

Odpověď ordinace

Dobrý den,

pokud máte svého diabetologa a měnit ho nechcete, na diabetologii Vás objednávat nebudeme.
Nicméně pokud máte zájem o poradenství ohledně výživy, objednat se lze. Pro objednání k nutriční poradkyni volejte 272 917 011.
Prosím poslední zprávu z diabetologie vezměte sebou.  

S pozdravem

Diabetologie

22. 1. 2021 Libuse ILlkova

Dobrý den, před časem jsem Vám posílala dotaz, s veškerým popisem sve zdravotní situace. Odpoced jsem nedostala. Glykovany hemohlobin mám v roce 47,%před covidem.
Minule před půl rokem jsem měla 45. %A před rokem 42 Občas si merim cukr během celého dne. Nejvíce hodinu po jídle jsem poslední mesic měla. 7.2. Po2-3 hod. Mam 5.3, 5.4 ale i 6.2. Ráno ovšem mám 5.9-6.2. Špatně toleruji léky, zkoušela jsem na noc metformin, nelze.prujem zavrate ....
Ptám se jestli neexistuje ten můj prediabetes léčit malym množstvím nějakého inzulínu na noc. Před casem jsem to cetla v nejakem clanku prof. Kvapila. Je 74 let, beru jen 10 mg atorvastatinu denně. Merim 166 cm.vazim 68kg. Jsem po prodelane urazove endoproteze kycle. 3 roky , moc pohybu venku nemam,bojím se chodit ven sama, kvuli urazu. ale snažím se denně jezdit půl hod.na rotopedu. A doma se nabeham dost, mam velky byt.Jsem z Brna. Děkuji za odpověď. Illková 736793399

Odpověď ordinace

Dobrý den,

paní doktorka odpovídala na Váš dotaz dne 16.10.2020. Níže uvádíme odkaz, kde odpověď naleznete:

https://ocukrovce.cz/poradna/

S pozdravem

Diabebetologie

25. 1. 2021 Nicoll Poláčková

Dobrý den chci se zeptat mám tehu cukrovku sem teprve 14tt takže mě čeká dlouhá cesta, ovšem cukr v pohodě nejvyšší hodnoty zatím 6.0 a to jen jednou, jenze mam problem odstup by neměl být delší jak 10 hodin když jdu spát, ted je 10 hodin večer cukr mám 6.0 po večeri která byla v půl 7 tak hodinu na to byl 5.3 mela bych se jeste najest, jediné co takhle do sebe narvu je třeba půlka jablka ale ne hned když se vzbudil v noci psc blbě spavam od 4 od rána můžu si dát kousek toho jablka? Nevím co mi zvýšilo cukr na 6 že by hrnek mlika? Děkuji ranní hodnoty na lačno mívám kolem 5.2 a to pak mívám prakticky celý den dokonce i 4,7 sem mela dneska hodinu po obědě děkuji Poláčková jde mě o to ze kdyz v noci(k ránu) hladovím tak cekam do rána jenze hladovet se nema, dietu mám teprve ani ne týden

Odpověď ordinace

Dobrý den,

těhotenskou cukrovku lze cca v 80% případů dobře řešit dietou. Jak správně říkáte hladovět se nemá, měla byste dodržovat jídelníček, který jste dostala, je to cca 225-250g cukrů na den. Blíže např. na: www.tehoteskacukrovka.cz.

Přes noc nemusíte dodržovat 10 hodin hladovění, to platí pouze před prvním testem v laboratoři. Takže můžete jíst cca intervalech 3-4 hod přes den a přes noc, jak máte pocit hladu. Důležité je i nadále měřit hladiny krevního cukru, protože není vyloučené, že i při dobré stravě se Vám cukr zvýší. Nejvyšší hladina těhotenských hormonů, které mohou ovlivňovat výši glykémie je mezi  26-34 týdnem těhotenství. Pokud ke zvýšení dojde, budete jej řešit na diabetologii. Cíle jsou nalačno méně než 5,1-5,3mmol/l.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

22. 1. 2021 Libuše Veberová

Dobrý den.Jsem z Kutnè Hory,scháním lékaře diabetologa a endokrinologa.Je mi 60let a nemohu sehnat v okolí lékaře ke kterému bych mohla chodit na kontroly.Už rok jsem bez kontrol a u nás v okolí mě nikdo nechce převzít.Paní doktorka odešla z ambulance den ze dne a nemašli za ní náhradu.Děkuji Veberová Libuše.

Odpověď ordinace

Dobrý den,

pokud Vám nebude vadit dojíždět na kontroly do Prahy, nové pacienty do péče přijímáme. 
K objednání prosím volejte 272 917 011.

S pozdravem

Diabetologická ambulance

19. 1. 2021 Krista Suderová

Dobrý den, mám trvalý problém se zarůstajícím nehtem palce nohy u kterého již dlouhodobě dochází k deformaci, nehet narůstá do tloušťky a tvaru ,,C,, a dle diagnostiky lékárnice i pedikérky léčeno Exoderilem cca 14 dní, ovšem bez úspěšně. Poslední tři dny je okolí nehtu i celý palec nateklý, zarudlý a značně bolestivý i na dotek, vadí mi i ponožka. Dělám si koupele z přesličky, heřmánku, karlovarské soli, aplikovala jsem i AloeVera SOS spray a vše bez jakékoliv alespoň úlevy.
Je možné vás takto pořádat o radu jak dále postupovat?

Moc děkuji za vaši odpověď a pevné zdraví přeji.
Krista Suderová, Hradec Králové

Odpověď ordinace

Dobrý den,
podle vašeho popisu již máte v okolí nehtového lůžka zánět. Doporučuji Vám co nejdříve vyhledat chirurgickou ambulanci, která Vám nehet ošetří pokud je tam přítomen hnis.

S pozdravem


MUDr. Dagmar Bartášková

18. 1. 2021 Macura

Dobrý den,je možnost nadměrného nočního močení při používání nově Tresiby,?Při aplikaci Humulinu N tomu tak nebylo.Lze kombinovat Humulin N s Novorapidem?Děkuji Macura

Odpověď ordinace

Dobrý den, 

Inzulín Tresiba i inzulín Humulin N patří mezi inzulíny s pomalým uvolňováním a delší dobou účinku. Rozdíl mezi nimi je v době trvání. Zatímco Humulin N účinkuje cca 8-10 hodin, inzulín Tresiba vydrží 24 i více hodin. Má tedy lepší vliv na dosahování cílových hladin glykémie v průběhu celého dne. Ani jeden z těchto inzulínu by neměl mít vliv na močení. Častější močení pozorujeme zejména při vzestupu glykémie. Zkuste si zkontrolovat hladinu cukru před spaním a v noci (až půjdete na záchod). Je možné, že nemáte dobře nastavenou dávku inzulínu Tresiba a vyšší cukr Vás nutí častěji k močení.

Odpověď na druhou část dotazu. Ano inzulín Novorapid lze kombinovat s inzulínem Humulin N i s inzulínem Tresiba. Lze ale očekávat, že pokud je v kombinaci Humulin N, bude docházet k vzestupu glykémie před hlavními jídly a v odpoledních hodinách. Pokud tedy inzulín Humulin N aplikujete večer. A to proto, že jeho účinek končí v ranních hodinách.

S pozdravem

MUDr. Dagmar Bartášková

15. 1. 2021 Cimbuková

Dobrý den,
léta mám diagnostikovanou chronickou autoimunitní thyreoditidu, vysoký thyreoglobulin a protilátky proti TPO, hormony v normě, bez potíží. Je mi 74 let.¨
Chtěla bych vědět, zda se mohu nechat očkovat proti Covidu 19, je-li tam zvýšené riziko reakce na očkování? Jsem více ohrožena těžkým průběhem nemoci, pokud bych se nakazila?

Odpověď ordinace

Dobrý den,

bohužel informace jsou prozatím sporé. Obecně se udává, že pacienti s chronickými zánětlivými onemocněními, mezi které se počítá i chronická autoimunitní tyreoiditida, jsou ohroženější skupinou pacientů. Vážnější průběh Covid-19 byl pozorován u pacientů s nízkou i vysokou hladinou hormonů štítné žlázy, proto je nutné udržovat hormony štítné žlázy ve fyziologickém rozmezí, tudíž pravidelně užívat medikaci dle ordinace lékaře. Vhodné je též užívání dostatečného množství vitamínu D, který podporuje funkci imunitního systému.

V neposlední řadě je dodržování preventivních opatření 3 R (rozestup, rouška, ruce) a omezit kontakt na minimum. 

Vzhledem k výše uvedeným rizikům a Vašemu věku bych nad očkováním neváhal. Opět rizika očkování se dopředu nemohou odhadnout i z důvodů, že se s očkováním teprve začalo a nejsou prozatím robustní data o všech komplikacích a o tom, kdo má vyšší riziko, že komplikace vyvine. 

S pozdravem

MUDr. František Loos